Przejdź do treści

Chili con carne

  • przez

Obiad na dwa dni. Składniki na 3 osoby.

  • ok. 1 kg  mięsa mielonego (wołowego)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w puszce  (puszka 400g)
  • ok. 200 ml bulionu wołowego (z kostki rosołowej)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 – 3 małe ostre papryczki chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • gęsta śmietana, zielona pietruszka
  • sól, pieprz, oregano
  • przyprawa chili con carne – 30 gram
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  1. Mięso zmielić. Połączyć z 2 łyżeczkami oregano, pieprzem Cayenne, papryczkami drobno posiekanymi, ¼ łyżeczki pieprzu. Wymieszać i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju.
  3. Podsmażyć mięso (na dwa razy), aż mięso straci kolor różowy. Połączyć z cebulą i wszystko chwilę podsmażać.
  4. Przełożyć do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy. Pomidory wyjąć z puszki, pokroić /sprawdzić czy nie ma skórki, odciąć twarde końcówki/. Wlać bulion, pomidory z puszki (razem z sosem). Dodać 1 łyżkę miodu. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem /średnia moc palnika/, mieszając od czasu do czasu ok. 30 minut.
  5. Przyprawę chili con carne zamieszać w szklance wody i podsmażyć ok. 3 minut na patelni. Następnie dodać do garna z mięsem.
  6. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
  7. Dodać kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 15- 20 minut. Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulion.
  8. Na talerzu posypać zieloną pietruszką, zrobić kleks ze śmietany. Podawać z ryżem.