Przejdź do treści
  • Rośliny strączkowe solimy pod koniec gotowania, zbyt wcześnie dodana sól wydłuża czas gotowania.
  • Jeżeli pieczemy rybę w folii aluminiowej to umieszczamy ją na błyszczącej stronie.
  • Cukier waniliowy. Do słoika wsypać 1/2 kg cukru, włożyć do środka cukru laskę wanilii. Zamknąć słoik.
  • Nadmiar soli w zupie lub sosie usuniesz, wrzucając ziemniak do garnka i gotując z potrawą przez 10 minut.
  • Ryż będzie bardziej sypki jeżeli przed gotowaniem podsmażymy go na oliwie.
  • Jak zrobić syrop cukrowy? W rondelku rozpuścić cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1 (np. szklanka wody i szklanka cukru). Zamieszać. Jak cukier się rozpuści odstawić, wystudzić i przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Aby zapobiec rozmnażaniu się drożdży, należy wlać do butelki ok. 20 ml czystej wódki.
  • Moczenie fasoli. Czas moczenia fasoli zależy od jej gatunku i wielkości ziaren. Przyjmuje się, że czas najlepszy to 10-12 godzin. Maksymalny czas nie może przekraczać 12 godzin, ponieważ po ich upływie ziarna zaczynają ulegać procesom fermentacji.
    Ziarna fasoli zalać czystą, osoloną,  letnią wodą. Na 1 szklankę suchej fasoli powinny przypadać 4 szklanki płynu. Można ale nie jest to koniecznie, wymienić w połowie czasu wodę. /Jeśli zaleje się gorącą wodą, to można skrócić czas namaczania/.
  • Czy konieczne jest usuwanie szumowiny z rosołu? Szumowiny powstające po zagotowaniu się rosołu to ścięte białko z mięsa. Zawierają one w swoim składzie przede wszystkim kolagen, a więc białko, które korzystnie wpływa na nasze stawy i kondycję skóry. Ja ich nie usuwam.