Przejdź do treści

Filet z indyka

  • przez

Składniki:

  • 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg ) lub filet
  • 1 marchewka, cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • rękaw do pieczenia
  • Mięso dokładnie natrzeć marynatą /patrz obok/, aby jej składniki pokryły filet z obu jego stron.
  • Można obwiązać go nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt.
  • Przykryć folią i wstawić na kilka godzin (na noc) do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem.
  • Pokroić marchewkę w plasterki, a cebulę w piórka.
  • Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa, dodać marchewkę i cebulę. Wlać resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Rękaw przekłuć wykałaczką w kilku miejscach i spiąć końce. Włożyć do żaroodpornego naczynia bez przykrycia.
  • Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia rękaw u góry rozciąć a mięso polać sosem spod pieczeni.
  • Zimne mięso można traktować jako domową wędlinę do kanapek.

Na marynatę:

  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka sosu sojowego 
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka soli

W misce połączyć wszystkie składniki, wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.