Przejdź do treści

17.12.:
Nastawić kapustę kiszoną na bigos
18.12.:
Zrobić pierogi i zamrozić.
20.12.:
Upiec pierniczki tradycyjne i czekoladowe.
Zamieszać piernik.
21.12.:
Namoczyć w południe (na 24 godziny) owoce suszone w przegotowanej wodzie
Upiec piernik.
Wstawić mięsa na pasztet.
Udekorować pierniczki.
22.12.:
Ugotować kompot. Po ostudzeniu przecedzić kompot i przelać do butelek. Wstawić do lodówki.
Upiec makowiec lub ciastka z makiem.
Ugotować warzywa na sałatkę i całe wstawić do lodówki.
Oprawić karpia, zostawić głowy i w metalowej misce do lodówki. Filety natrzeć lekko solą (najlepiej kamienną).
Przygotować (podsmażyć i udusić/ warzywa do ryby po grecku. Wyjąć na noc filety rybne.
Upiec pasztet.
23.12.
Pokroić dużo cebuli na śledzia, do sałatki, do pierogów i wstawić w pojemniku do lodówki.
Zrobić sałatkę łososiową i śledziową.
Upiec indyka z nadzieniem
Zrobić karpia w galarecie.
Zrobić rybę po grecku.
Grzyby różne – namoczyć w wodzie przegotowanej na noc.
24.12.:
Ugotować zupę grzybową.
Ugotować /zamrożone/ pierogi. Cebulkę zeszklić na patelni i do tego wrzucić pierogi.
Śledź w oleju
Łosoś w plasterkach, do tego połówki cytryn.