Przejdź do treści

Kotlety mielone

  • przez
  • 1 kg karkówki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka + mleko (ew. woda)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 25 ml wody
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Mielimy mięso, cebulę, odciśniętą dobrze z wody lub mleka bułkę. Dodajemy płatki namoczone wcześniej (wycisnąć na sitku) i jaja. Długo wyrabiamy dodając po trochu wodę wmasowując ją w mięso. Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. 
Na gorącą patelnię smażymy z dwóch stron po 1,5 minuty. Potem przykrywamy, zmniejszamy gaz na ½ i smażymy 4-5 minut.
Obracamy kotlety i znów przykrywamy i jeszcze ½ minuty. Oczywiście, czas podany jest szacunkowo. Kładziemy na ręczniku papierowym.

Z podanej ilości mam 16 kotletów niewielkiej wielkości.