Przejdź do treści

Ryba po grecku

  • przez

10 filetów z mintaja (dorsza)
5 marchewek
3 cebule
3 pietruszki
1/2 selera

olej

90 gr przecieru pomidorowego (Pudliszki)
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
1/4 łyżeczki cukru

Cebulę pokroić w kosteczkę. Poddusić na oleju i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć w cienkie słupki i każde warzywo oddzielnie poddusić na oleju i przełożyć do garnka. W garnku dodać 3-4 łyżki wody, sól, pieprz i poddusić do miękkości (al dente). Pod koniec duszenia włożyć przecier pomidorowy, przyprawić do smaku cukrem, musztardą, ewentualnie solą i sokiem z cytryny. Odstawić do wystygnięcia.

Filety pokroić na mniejsze kawałki (1 filet na 4-5 części). Lekko posypać vegetą i oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, 2-3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

W salaterce układać kolejno warstwami: ryba i warzywa.