Przejdź do treści

Zupa kalafiorowa

  • przez
  • 3 litry wody
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna: 1 pietruszka, 2 duże marchewki, kawałek selera, kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 kalafior
  • 1/2 kg ziemniaków
  • koperek
  • przyprawy: 2 łyżki soli, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, 1 łyżeczka kurkumy

Ćwiartki kurczaka przeciąć na 2 części. Seler, pietruszkę, por i cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka włożyć mięso, seler, por, marchewkę (w całości) i pietruszkę. Zalać zimną wodą. Ustawić wysoką moc palnika i zagotować wywar. Następnie zmniejszyć moc palnika, wsypać przyprawy i gotować 40 minut.

Po 30 minutach wyjąć marchewkę. Po 40 minutach przecedzić cały wywar do drugiego garnka.

Ziemniak pokroić w kostkę. Kalafior pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewki pokroić na cienkie plasterki. Z mięsa zdjąć skórę, wyjąć wszystkie kosteczki i pokroić drobno. Wstawić do gotowania wywar. Wrzucić ziemniaki i kalafior i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ok. 5 minut przed końcem wrzucić marchewkę i mięso. Po zagotowaniu dodać koperek i wszystko zamieszać.

Podawać w talerzu z łyżeczką śmietany lub bez (zależnie od upodobania).