Przejdź do treści

Zupa krem

  • przez
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 20 dkg selera naciowego (1/2)
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 20 dkg kapusty białej
  • 1 pomidor
  • 400 ml soku pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • olej
  • 1 litr wody

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i kolejno wrzucać składniki. Cebula w kostkę (chwilę podsmażyć), marchewka w plasterki, seler naciowy w plasterki, papryki w kostkę, kapusta w grubszą kostkę. Przełożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10 minut.

Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do zupy dodać pomidor, sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty, imbir starty na tarce, sól, pieprz i paprykę w proszku. Zamieszać. Gotować jeszcze 20 minut. Zupę zblenderować. Podawać z zieloną pietruszką lub koperkiem.